Oefentherapie bij Artrose

Wat is Artrose

Artrose of gewrichtsslijtage is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup, de knie, de nek, de onderrug en de handen.

Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral 's ochtends op maar ook bij bewegen en belasten van het gewricht. Het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afnemen. De voedselvoorziening van het kraakbeen en de smering van het gewricht worden gestimuleerd door beweging; op die manier kan mogelijk een verdere achteruitgang van het kraakbeen worden voorkomen.

Behandeling

Wij leren u oefeningen om de artroseklachten te verminderen. Mensen weten vaak onvoldoende hoe het bewegingsapparaat in elkaar zit. Wij geven u inzicht in de werking en wat een bepaalde belasting met u en uw gewricht doet. U leert tijdens de activiteiten van alledag op een goede manier met de pijn en de stijfheid om te gaan. Wij begeleiden u in het vinden van een evenwicht tussen wat u doet (belasting) en wat uw lichaam aankan (belastbaarheid). U leert optimaal gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden, zodat u ook op lange termijn baat hebt bij de behandeling. Wij geven u daarbij een goede ondersteuning binnen uw eigen grenzen.

Verwijzing en vergoeding?

Wilt u in aanmerking komen voor een chronische behandeling, welke vergoed wordt vanuit de basisverzekering, dan heeft u een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Vervolgverwijzingen kunt u via de huisarts aanvragen (verzekeraar Het Zilveren Kruis vraagt niet om een verwijzing).

U kunt ook direct – zonder verwijzing – bij een oefentherapeut terecht. De oefentherapeut zal in dat geval het eerste (intake) gesprek met u voeren. De behandeling wordt dan vergoed via de aanvullende verzekering.

Na individuele therapie kunt u bij ons terecht voor groepslessen. De kosten voor groepslessen worden niet vergoed door de zorgverzekering.

Wilt u meer weten?

Over uw 1e afspraak of heeft u een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen u graag bij uw herstel!

       

Artrose Netwerk Logo

Deze website maakt gebruik van cookies om de werking van de site te optimaliseren. Tijdelijke cookies worden bij beëindiging van de sessie verwijderd.
OK