Adem en ontspanningsproblemen (0638123746)

Adem- en ontspanningstherapie volgens de Methode van Dixhoorn (AOT)

Spanning is nuttig. Elk mens bouwt spanning op, om in tijden van drukke werkzaamheden of stressvolle situaties goed te kunnen blijven functioneren. Maar als de spanning in het lichaam blijft, ook als de oorzaak hiervan is verdwenen, kan die spanning allerlei klachten veroorzaken.

Deze klachten kunnen verminderen of verdwijnen als de spanning afneemt, maar soms gebeurt dat niet. Vaak heeft iemand niet door dat zijn of haar klachten worden veroorzaakt door spanning.

Met de Methode van Dixhoorn adem- en ontspanningstherapie wordt onderzocht of de klachten door spanning worden veroorzaakt. Is dat het geval, dan kunt u door de in de therapie aangeboden oefeningen, klachten en spanning zelf verminderen

Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging, die door het gehele lichaam voelbaar is.

Ontspanningstherapie is het bewust worden en leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid.

Samen bieden zij u de middelen waarmee een mens in zichzelf de eigen spanning kan regelen, via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling. Daarmee kunt u ontdekken of een probleem samenhangt met een verhoogde spanning, die door u zelf verminderd kan worden. Waardoor u het natuurlijke evenwicht herstelt.

Wat doet adem- en ontspanningstherapie?

De therapie leert u om bewust te worden van de aanwezige spanningen en te bepalen of dit efficiënte, nuttige spanning is, of dat dit een 'overspanning' is. Door middel van bewegings-, adem- en aandacht instructies leert u dit waarnemen en uzelf dieper te ontspannen. Samen met de therapeut wordt gezocht naar een instructievorm waarbij voor u een duidelijk en concreet waarneembare ontspanning ontstaat.

Werkwijze

De therapie start met een intake. Naast de anamnese (vraaggesprek) wordt met behulp van vragenlijsten en de adembeweging bepaalt wat de beginsituatie is. In de hierop volgende sessies worden instructies gegeven die zittend, liggend, of staand kunnen worden uitgevoerd. De instructies zijn eenvoudig en in principe door iedereen uit te voeren. Ze sluiten nauw aan bij normale houdingen en bewegingen in het dagelijks leven. De keuze van de instructies wordt bepaald door uw mogelijkheden en uw reacties op de voorafgaande oefeningen en verloopt niet volgens een vooropgezet schema. Al binnen enkele sessies wordt duidelijk of het doen van oefeningen effect heeft. Indien het niet lukt om resultaat te voelen van een instructie of als de klachten niet reageren op de therapie, zal de behandeling worden stopgezet. Dit voorkomt onnodig doorbehandelen. De therapeut zal samen met u inventariseren wat de reden is dat AOT niet de juiste behandelmethode is en kan u doorverwijzen naar andere behandelmethoden of naar uw huisarts.

Voor wie is AOT?

Het verminderen van onnodige spanning leidt tot een verbetering van functioneren en een verhoging van welbevinden en de kwaliteit van leven. Deze effecten hebben een zeer brede toepassing en zijn van grote betekenis bij werkhervatting. Daarnaast wordt de methode toegepast bij vier categorieën van gezondheidsproblemen:

  • Spanning gerelateerde problemen: zoals hyperventilatieklachten en gespannenheid, maar ook vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out
  • Psychische problemen: vooral bij angst, maar ook depressie, fobieën, paniek, traumaverwerking.
  • Functionele problemen van houding, adem, stem en beweging: zoals rug- en nekklachten en ademproblemen, maar ook scoliose, verbetering rompbalans, chronische pijn, RSI (CANS) whiplash, stemproblemen.
  • Spanningsproblemen met specifieke somatische oorzaak: klachten bij hart- en longpatiënten, maar ook bij mensen met neurologische of inwendige orgaan problemen.

Voor meer informatie over adem- en ontspanningstherapie: www.vandixhoornvereniging.nl

Wilt u meer weten?

Over uw 1e afspraak of heeft u een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen u graag bij uw herstel!

0638123746        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze website maakt gebruik van cookies om de werking van de site te optimaliseren. Tijdelijke cookies worden bij beëindiging van de sessie verwijderd.
OK